Jūs atrodaties šeit

AS RĪGAS SILTUMS un Q Power izpēta zemu oglekļa emisiju siltumapgādes iespējas

17/10/2024

AS RĪGAS SILTUMS kopā ar Somijas uzņēmumu Q Power uzsāk kopīgu pētījumu, kas koncentrējas uz zemu oglekļa emisiju alternatīvu izmantošanu kā siltumenerģijas avotu centralizētajā siltumapgādē. Pētījuma mērķis ir atrast piemērotus risinājumus starp jaunajām tehnoloģijām, kas ir ekonomiski izdevīgas un palīdzētu sasniegt klimata mērķus.

Pētījuma laikā abas puses veiks tehnisko un ekonomisko pārskatu par jaunām kurināmā ražošanas tehnoloģijām, piemēram, oglekļa dioksīda atgūšanu un metanēšanas procesiem. Īpaša uzmanība tiks pievērsta risinājumiem, kurus var integrēt jau esošajās sistēmās un infrastruktūrā.

AS RĪGAS SILTUMS valdes priekšsēdētājs Ilvars Pētersons norāda: "Mūsu mērķis ir nodrošināt dažādus veidus, kā samazināt oglekļa dioksīda emisijas siltumenerģijas sadalē, nezaudējot efektivitāti. Šis pētījums palīdzēs labāk izprast tehnoloģijas un iespējas, aplūkojot siltumapgādes jautājumu holistiski – gan tehnoloģiskā, gan ekonomiskā aspektā.”

AS RĪGAS SILTUMS valdes loceklis Raivis Elliņš uzsver: "Mūsu galvenais uzdevums ir siltuma ražošana un piegāde mūsu klientiem. Mums ir svarīgi nodrošināt Rīgas iedzīvotājiem uzticamu, tīru un pieejamu siltumenerģiju."

Q Power Petri Heikinheimo projekta vadītājs un iepirkumu vadītājs norāda: "Esam priecīgi, ka esam izvēlēti par partneriem šī pētījuma veikšanai. Mums ir pieredze dažādu ražošanas metožu integrācijā gan no tehnoloģiskā, gan finanšu viedokļa. Ticam, ka varēsim sniegt saviem klientiem visaptverošu pārskatu par dažādajām iespējām."

Pētījuma ietvaros uzmanība tiks pievērsta vietējai kurināmā ražošanai Rīgā, izmantojot vietējās izejvielas. Tas palīdzēs Rīgai un Latvijai atbalstīt enerģētisko pašpietiekamību un neatkarību no importētā kurināmā, vienlaikus nodrošinot stabilu siltumapgādes sistēmu un palīdzot sasniegt klimata mērķus.

Pētījums tiks veikts 2024.gada rudenī, un tā rezultāti kalpos par pamatu turpmākai siltumapgādes attīstībai.

 

Par Q Power

Q Power palīdz klientiem virzīties uz fosilā kurināmā atteikšanos un energoapgādes pašpietiekamību, izstrādājot un piegādājot izmaksu ziņā efektīvas un augstas efektivitātes ražošanas tehnoloģijas. Līdz desmitgades beigām Q Power plāno sasniegt 500 MW atjaunojamās sintētiskās degvielas ražošanas jaudu gadā. Q Power – konkrēti risinājumi cīņā pret klimata pārmaiņām. www.qpower.fi