Jūs atrodaties šeit

AS RĪGAS SILTUMS un NIB turpina sadarbību ilgtspējīgas un efektīvas centralizētās siltumapgādes attīstībā

15/10/2024

AS RĪGAS SILTUMS un Ziemeļu Investīciju banka (Nordic Investment Bank jeb NIB) ir parakstījušas aizdevuma līgumu 18 miljonu eiro apmērā, lai finansētu uzņēmuma ieguldījumus tīkla infrastruktūras modernizācijā.

Aizdevums 18 miljonu eiro apmērā, ar termiņu uz 15 gadiem, ir paredzēts centralizētās siltumapgādes tīkla paplašināšanai un atjaunošanai 2023.–2024. gadā, lai veicinātu ilgtspējīgu un efektīvu centralizēto siltumapgādi Rīgā. Kopējās investīciju programmas izmaksas ir 24 miljoni eiro.

"Esam gandarīti, ka mūsu pārmaiņu process, pilnveidojot un attīstot pilsētas centralizētās enerģijas potenciālu, notiek ar būtisku Ziemeļu Investīciju bankas atbalstu. Šis finansējums veicinās pārmaiņu mērķu sasniegšanu, izmantojot viedo enerģijas risinājumu potenciālu tīkla attīstībā un ekspansijā, radot pozitīvu ietekmi arī uz Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu," saka AS RĪGAS SILTUMS valdes locekle Vineta Kutkēviča.

Šis projekts nodrošinās jaunu klientu pieslēgšanu rentabliem centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem. Katru gadu AS "RĪGAS SILTUMS" pieslēdz aptuveni 50 līdz 60 jaunas ēkas. Tīkla paplašināšanas un modernizācijas rezultātā tiks nomainīti aptuveni 10 km novecojušo siltumtīklu, kā arī izbūvēti 3,5 km jauni tīkli, lai pieslēgtu jaunus siltumenerģijas patērētājus.

Vienlaikus tīkla digitalizācija palielinās diagnostikas un plānošanas efektivitāti, ļaujot sniegt ātrākus un precīzākus pakalpojumus, tādējādi mazinot nepieciešamību pēc sarežģītiem un laikietilpīgiem remontdarbiem.

Turklāt uzņēmums plāno paplašināt savu darbību arī ārpus Rīgas, izmantojot savas augstās kompetences siltumenerģijas ražošanā un pārvadē, tādējādi sniedzot pozitīvu ieguldījumu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanā.

Ziemeļu Investīciju banka jau iepriekš atbalstījusi AS RĪGAS SILTUMS investīciju programmas, kas vērstas uz tīkla modernizāciju un biomasas enerģijas ražošanas jaudu palielināšanu. Šie projekti ir daļa no uzņēmuma stratēģijas virzības uz ilgtspējīgu un efektīvu centralizēto siltumapgādi.

AS RĪGAS SILTUMS ir viens no lielākajiem siltumenerģijas ražotājiem un piegādātājiem Latvijā, nodrošinot siltumapgādi Rīgas iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Uzņēmuma mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un videi draudzīgu siltumapgādes sistēmu, veicinot ilgtspējīgu enerģijas izmantošanu.