Jūs atrodaties šeit

Jaunais Latvijas valsts standarts LVS 1083 nodrošinās augstākas kvalitātes prasības centralizētās siltumapgādes sistēmu būvniecībā un projektēšanā

22/08/2024

Jaunais Latvijas valsts standarts LVS 1083 nodrošinās augstākas kvalitātes prasības centralizētās siltumapgādes sistēmu būvniecībā un projektēšanā

2024.gada 15.augustā ir stājies spēkā jaunais Latvijas valsts standarts LVS 1083 "Centralizētas siltumapgādes sistēmas. Ārējie siltumtīkli. Vispārīgās prasības". Šis standarts ir izstrādāts, lai nodrošinātu saskaņotas prasības ārējo siltumtīklu projektēšanai un būvniecībai Latvijā. Standarts paredz, ka būvniekiem un projektētājiem jāievēro virkni specifisku prasību, kas vērstas uz sistēmas drošību, efektivitāti un ilgtspēju.

Latvijas valsts standarts LVS 1083 definē precīzas prasības centralizētās siltumapgādes sistēmas ārējo tīklu projektēšanai un uzstādīšanai. Standarta ievērošana ir obligāta visiem būvniecības un projektēšanas darbiem, kas saistīti ar ārējiem siltumtīkliem. Standarts attiecas uz pazemes un virszemes siltumtīkliem, tostarp tīkliem, kas izvietoti pagrabos un tuneļos.

Svarīga standarta prasība ir personāla kvalifikācija un apmācība. Personām, kas nodarbojas ar ārējo siltumtīklu projektēšanu un būvniecību, ir jāapgūst šī standarta un citu normatīvo dokumentu prasības, kā arī jāiegūst attiecīga sertifikācija. Standarts nosaka, ka būvniecības darbos var piedalīties tikai sertificēts personāls, kas apguvis nepieciešamās prasmes atbilstoši Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienības saskaņotām mācību programmām​.

Jaunā standarta ieviešana veicinās augstāku būvniecības darbu kvalitāti un drošību, kā arī uzlabos siltumtīklu efektivitāti un ilgtspēju. Tas nodrošinās labākus apstākļus gan projektētājiem, gan būvniekiem, kā arī palīdzēs izveidot stabilāku un efektīvāku siltumapgādes infrastruktūru Latvijā.

Ar Latvijas valsts standartu LVS 1083 var iepazīties Latvijas valsts standarta tīmekļvietnē www.lvs.lv, sadaļā Lasītava.