Jūs atrodaties šeit

Atlikumsiltuma izmantošana Rīgā konkurētspējīgai siltumapgādei

09/06/2023

AS RĪGAS SILTUMS aktīvi strādā Zaļā kursa ietvaros, paredzot  atlikumsiltuma plašāku izmantošanu, kas veicinās centralizētās siltumapgādes konkurētspēju, zemāku siltumenerģijas tarifu rīdziniekiem un klimata mērķu sasniegšanu Rīgā.

Ņemot vērā tikšanos laikā ar visām iesaistītajām pusēm, tai skaitā neatkarīgajiem ražotājiem, izskanējušos iebildumus par līdzšinējo tirgus modeli, AS RĪGAS SILTUMS ir izstrādājusi priekšlikumus tirgus uzlabošanai, ar kuriem vēršas Klimata un Enerģētikas ministrijā, Konkurences padomē, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā un AS “Latvenergo”.

Siltumenerģijas tirgū ir izveidojusies situācija, kurā augstas elektroenerģijas cenas stundās, paralēli biomasas sadedzināšanai neatkarīgo siltumenerģijas ražotāju siltumavotos, dabasgāzes koģenerācijas stacijās tiek radīts atlikumsiltums, kas tiek novadīts atmosfērā kondensācijas ciklā, proti iztērēts nelietderīgi.

Lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par no atjaunojamajiem energoresursiem iegūtās enerģijas izmantošanas veicināšanu noteikto principu ievērošanu un siltumenerģijas tirgus sabalansēšanu,  Klimata un Enerģētikas ministrijas vērtējumā, kā atbalstāms un perspektīvs būtu novērtējams AS RĪGAS SILTUMS tirgus attīstības modeļa pilnveides priekšlikumos ierosinātais princips, kas paredz palielināt siltumenerģijas iepirkuma izsoļu biežumu, nedēļas tirgu sadalot trīs izsoles intervālos vienas nedēļas ietvaros.

Rīgai 30% no nepieciešamā siltuma savos siltumavotos saražo AS RĪGAS SILTUMS un ap 70% siltuma tiek iepirkts no neatkarīgajiem ražotājiem. Šobrīd Daugavas labajā krastā Rīgas termoelektrostacijās ražo elektroenerģiju daļēji vai pilnībā kondensācijas režīmā un ražošanas rezultātā atmosfērā tiek izvadīts milzīgs atlikumsiltuma apjoms. Šo atlikumsiltumu AS RĪGAS SILTUMS plāno izmantot drošākai, efektīvākai un videi draudzīgākai siltumapgādei, kur ieguvēji būs galvenokārt rīdzinieki, kā arī siltumenerģijas tirgus dalībnieki un valsts ekonomika kopumā.

AS RĪGAS SILTUMS ir ilgtspējīgs un atbildīgs uzņēmums, kura viena no galvenajām vērtībām ir ilgtspējīga un tālredzīga domāšana!

 

Par atlikumsiltumu

Atlikumsiltums - siltums, kas kā blakusprodukts nenovēršami radies rūpnieciskās iekārtās, elektrostacijās vai terciārajā sektorā, kur tiek vai tiks izmantots koģenerācijas process (arī ja koģenerācijas procesa izmantošana nav iespējama vai koģenerācijas iekārtu uzstādīšanas izmaksas pārsniedz koģenerācijas iekārtas izmantošanas ieguvumus), un kas bez centralizētas siltumapgādes sistēmas izmantošanas zustu gaisā vai ūdenī.